İş başvurusu yapmak çoğumuz için bir zorunluluktur. Açık bir pozisyona başvururken hazırladığımız öz geçmişlerden biraz farklı olsa da, Da Vinci de bundan tam 532 yıl önce Milano Dükü Ludovico Sforza'ya hitaben iş başvurusu mektubu yazmıştır. Günümüzdeki gereksiz bilgilerle doldurulan öz geçmişlerden farklı olarak Da Vinci, Dük'ün ihtiyacı olan noktalara değinmiş, diğer önemli özelliklerini belirtmemiştir. Yalnızca Dük'ün ilgisini çekebilecek ve çağının ötesinde bir anlayışla yazdığı bu mektupta şu ifadelere yer vermiştir :

"Ey Yüce Lord,
Savaş makinelerinin mucitleri olarak ortaya çıkarılanların deneyimi artık yeterince göz önünde bulundurulduktan ve sözü edilen cihazların her yerde kullanılanlardan çok farklı olmadığını kavradıktan sonra, başkalarının hakkını yemeksizin, siz ekselanslarıma sırlarımı açıklayacağım. Sizin en uygun yer ve zamanda, aşağıda değinilen tüm konuların tanıtımını yapmayı öneriyorum.

-Çok hafif ve güçlü ve kolayca taşınmaya uygun köprüler için planlarım var.
-Bir yer kuşatıldığında hendeklerdeki suyun nasıl kesileceğini ve sayısız miktarda uzayan merdivenlerin ve diğer araçların nasıl yapılacağını biliyorum.
-Belirli bir noktaya ulaşmak için nehrin altından geçmek gerekse bile hiç gürültü çıkarmadan yer altından geçmek için tüneller ve geçitler kazmak için yöntemlerim var.
......"

0 yorum:

Yorum Gönder

Kategoriler

Blog Arşivi

Blogu Çevir